Angsten bij hoogbegaafde kinderen

Heeft jouw hoogbegaafde kind een nare of zelfs traumatische ervaring opgedaan? Heeft je zoon of dochter heel veel angst bij het maken van een toets of heeft het veel emoties waardoor je kind gehinderd wordt. Door middel van de matrixmethode help ik kinderen (en ook volwassenen ?) om angsten en trauma’s te neutraliseren. In dit artikel vertel ik je meer over angsten bij hoogbegaafde kinderen en hoe de matrixmethode hierbij werkt.

Angsten bij hoogbegaafde kinderen

Veel (ouders van) hoogbegaafde kinderen hebben angsten opgelopen. Soms zijn dit zelfs trauma’s. Zo’n trauma kan ontstaan dat ze niet goed gehoord/gezien zijn op school, gepest zijn geweest, altijd het gevoel hebben gehad anders zijn geweest of door een negatieve ervaring. Dit kan een kind behoorlijk in de weg staan.

De matrixmethode is een methode die ik vaak gebruik om deze kinderen en ouders te helpen. Dit is een korte en eenvoudige interventie waarin je in een vrij korte tijd de angsten kan neutraliseren. Dat betekent niet dat ik die angsten weg kan halen, maar wel dat als je een angst hebt, je die anders gaat interpreteren.

Stel: je hebt vliegangst. Na de matrixmethode krijg je geen klamme zweethandjes meer van het vliegtuig. Maar je denkt: het is misschien niet helemaal fijn in het vliegtuig, maar het is oké. Ik zit hier en ik ben veilig.

Mijn ervaring met de matrixmethode bij angsten en trauma’s

Laatst werkte ik met een jongen die ontzettend bang was als hij een toets moest maken. Hij had daar iets negatiefs bij meegemaakt. Hij was erg kleingehouden door een leerkracht. Zij zei tegen hem: “Jij kan toch geen goede toetsen maken en ook al ben je slim, maar je doet het toch niet goed.”

Uiteindelijk heb ik de angst voor toetsen met deze jongen geneutraliseerd. Dat betekent dat hij toetsen maken nog steeds niet heel erg leuk vindt. Maar ach, wie vindt dat wel?

Hij kijkt nu op een andere manier tegen toetsen aan. Hij zit niet meer met klamme handjes en een hartslag van 160 tijdens zo’n toets. Hij kan nu gewoon ontspannen zitten, waardoor hij toetsen ook beter kan maken.

Hoe gaat de matrixmethode in z’n werk?

Een angst wordt opgeslagen in je langetermijngeheugen. Met de matrixmethode ga ik dit naar het werkgeheugen verplaatsen. Dit doe ik simpelweg door vragen te stellen. Ik hoef niemand onder hypnose te brengen en ik doen ook geen emdr-therapie.

Door de vragen die ik stel, gaat de cliënt de angst in zijn gedachten nemen. Daar gaan we daarna de triggers af halen. Het mooie hiervan is dat je niet je verhaal hoeft te vertellen. Want veel kinderen vinden dat helemaal niet fijn. Ze doen het soms wel en dat mag natuurlijk ook. Maar ik hoef niet precies te weten wat er gebeurd is. Dat is heel fijn, want zo kan de cliënt in zijn of haar hoofd houden wat er gebeurd is. Wat soms wil je het helemaal niet uitspreken waarom je bang bent of waarom iets is gebeurd. Dat kan soms voelen als falen.

Ik ga de angst dus neutraliseren door vragen te stellen. Mijn ervaring is dat de sessies niet eens zo lang hoeven te duren. Soms heb je ook maar 1 tot 3 sessies nodig. Laatst had ik zelfs een cliënt die een enorme angst had wat zelfs het hele gezin beïnvloedde en diegene had aan 1 sessie genoeg. Dat is natuurlijk fantastisch.

  Wil je meer weten over de matrixmethode? Of wil je weten hoe ik jou en/of je kind kan helpen?

  Stuur me dan gerust een berichtje. Ik denk graag met je mee.

   

  Saskia Lambalk

  Hi! Ik ben Saskia, hoogbegaafdheids-expert en ervaringsdeskundige. Mijn doel is om begaafde kinderen weer gelukkig te helpen worden. Ik leer ouders van hoogbegaafde kinderen om zelf begaafdheidsexpert te worden. Zo kunnen zij hun kind zelf ondersteunen.

  Twijfel je of jouw kind hoogbegaafd is?

  Download gratis mijn e-book De meest voorkomende kenmerken van hoogbegaafdheid bij kinderen en ontdek of jouw kind begaafd is.

  Gelukt! Je vindt het e-book binnen een kwartier in je mailbox

  Stel hier je vraag: