Autonomie: Heeft jouw hoogbegaafde kind behoefte aan vrijheid?

Hoogbegaafde kinderen hebben nog meer behoefte aan vrijheid, of eigenlijk gezegd autonomie, dan andere kinderen. Dit komt onder andere doordat ze vaak een sterke eigen mening of wil hebben.⁣ Soms kan het best lastig zijn om hiermee om te gaan. Want soms moeten dingen gewoon op een bepaalde manier gedaan worden. Hoe ga je hiermee om?

Je neemt de taak van je kind uit handen

Als ouder wil je graag dat iets op een bepaalde manier gebeurt. Je wilt bijvoorbeeld dat je kind zo snel mogelijk iets opruimt, of dat je kind snel de schoenen aantrekt als je op het punt staat om weg te gaan, maar ook dat iets op de manier opgeruimd wordt die bij jou past.⁣

En als het dan niet snel genoeg gaat of niet op de juiste manier dan ben je geneigd om het zelf wel te doen voor je kind. Het gaan dan beter, sneller en meestal zonder discussies. Het is echt heel lief dat je dit doet, maar er zit ook een andere kant aan..

  Autonomie of vrijheid is belangrijk voor de ontwikkeling van je begaafde kind

  Je hoogbegaafde kind leert niet om het op zijn/haar eigen manier te doen of beslissingen te nemen, met tegenslagen om te gaan, of zelf verantwoordelijkheden te nemen. En daarom is vrijheid of autonomie zo belangrijk.⁣

  Je kind gaat er van bloeien en groeien. En jij leert er als ouder ook van, namelijk loslaten..⁣

  Probeer het maar eens. Kijk eens als jij de touwtjes een beetje laat vieren, wat er dan gebeurt met je kind, maar ook met jou als ouder.⁣ Waarschijnlijk geeft het jou ook veel rust.

  Wil jij de autonomie van je kind beter leren ondersteunen? Zodat het een win-winsituatie wordt voor je kind én voor jou? In mijn programma’s leer je hier alles over.

  Saskia Lambalk

  Hi! Ik ben Saskia, hoogbegaafdheids-expert en ervaringsdeskundige. Mijn doel is om begaafde kinderen weer gelukkig te helpen worden. Ik leer ouders van hoogbegaafde kinderen om zelf begaafdheidsexpert te worden. Zo kunnen zij hun kind zelf ondersteunen.

  Twijfel je of jouw kind hoogbegaafd is?

  Download gratis mijn e-book De meest voorkomende kenmerken van hoogbegaafdheid bij kinderen en ontdek of jouw kind begaafd is.

  Gelukt! Je vindt het e-book binnen een kwartier in je mailbox

  Stel hier je vraag: