Herken je dit bij je kind? Je kind komt thuis van school en heeft het gevoel dat hij of zij geen vriendjes heeft of dat kinderen hem/haar hebben uitgelachen. Je kind wordt er boos om of is verdrietig.
Hoogbegaafde kinderen horen dan ook vaak dat ze normaal moeten doen, maar wat is eigenlijk normaal? En nog belangrijker wat doet zo’n opmerking met een kind?
Veel hoogbegaafde kinderen voelen zich vaak een buitenbeentje
Hoogbegaafde kinderen reageren anders dan anderen en wat voor je kind heel normaal is, kan voor een ander vreemd zijn. Maar wat is eigenlijk normaal? Ik denk dat niemand hier een goed antwoord op kan geven.
Hoogbegaafde kinderen voelen zich soms al een buitenbeentje. Op het moment dat een ander dit ook benoemt, door bijvoorbeeld te zeggen dat hij/zij ‘normaal’ moet doen, zal dit het gevoel van anders zijn niet verminderen. Het geeft juist eerder een bevestiging aan een kind, terwijl dit helemaal niet terecht is.
Ieder kind is uniek
Ieder kind is uniek en laten wij vooral niet oordelen over de ander. Laten wij daarom kijken naar de talenten van een kind. En het is nog leuker als je deze talenten ook positief benoemt of een kind een compliment geeft.
Daar wordt iedereen toch blij van?
Wat te doen als je kind zich ‘anders’ voelt?
Ga als ouder hierover in gesprek met je hoogbegaafde kind. Als je hier niets aan doet, dan wordt dat gevoel meestal alleen nog maar erger. En hoe langer dit duurt hoe moeilijker het voor je kind is om dit gevoel kwijt te raken.
Wil jij leren hoe jij het beste met je hoogbegaafde kind in gesprek kunt gaan omdat je kind zich anders voelt? Of wil je weten hoe je naar anderen kunt reageren als er iets gezegd wordt over je hoogbegaafde kind?
Doe dan mee met het programma Ouderkracht. In zes weken kun jij al je vragen stellen rondom je hoogbegaafde kind door middel van Q&A’s en een community met andere ouders. Er is dagelijkse support via een community platform.
Wil je meer weten over het programma Ouderkracht? Stuur me gerust een berichtje. Ik vertel je graag alles over dit traject.