De 5 meestvoorkomende fabels over hoogbegaafdheid

Er zijn veel misverstanden rondom hoogbegaafdheid bij kinderen. In deze blog wil ik de 5 meest voorkomende fabels benoemen en bespreken.

1. Hoogbegaafde kinderen hebben geen herhaling nodig

Veel hoogbegaafde kinderen hebben een enorme hekel aan herhaling, maar sommige kinderen hebben wel herhaling nodig van kennis die zij nog niet goed beheersen. Het is belangrijk om een kind te laten ervaren dat herhaling ervoor zorgt dat een kind iets door door te zetten gaat leren en gaat beheersen.

? Herhaling kan wel worden geschrapt als je kind de lesstof beheerst. Heel graag zelfs!

2. Hoogbegaafde kinderen kunnen niet leren of studeren

Hoogbegaafde kinderen kunnen dit zeker wel, maar zij leren dit vaak op een latere leeftijd doordat meestal op de basisschool de lesstof te eenvoudig is. Een voorwaarde om te leren ‘leren’ is wel dat een kind moeilijkere materie aangeboden moet krijgen om dit zichzelf eigen te maken. Het kan helpen om je kind te laten deelnemen aan een plusklas.

3. Hoogbegaafde kinderen hebben veel informatie nodig

Een hoogbegaafd kind heeft inderdaad veel interesse op meerdere vlakken, maar dit betekent niet dat hij/zij blij wordt als hij of zij alleen maar nieuwe informatie krijgt. Het is veel interessanter voor een kind om informatie te krijgen waarmee zij kunnen leren leren (zie punt 2).

4. Hoogbegaafde kinderen gaan zelfstandig aan de slag met verrijkende materialen

Dit is absoluut niet zo! Juist bij het werken met verrijkende materialen wordt er een beroep gedaan op het leren leren en de motivatie van het kind. En omdat een kind hier graag hulp bij wil krijgen is instructie noodzakelijk. Een hoogbegaafd kind moet ook vragen kunnen stellen, feedback kunnen krijgen om uiteindelijk de opdracht met een goed resultaat te kunnen maken.

5. Hoogbegaafde kinderen hebben geen behoefte aan extra materialen als zij hier niet zelfstandig mee aan de slag gaan

Hoogbegaafd kind zijn gewend om opdrachten aangeboden te krijgen die lukken zonder al te veel ervoor te hoeven doen. Als een hoogbegaafd kind juist een moeilijke opdracht moet maken zal het eerder voor de gemakkelijke weg kiezen en de uitdaging niet aangaan.

Wil je meer weten over hoe je je kind kunt leren te leren?

Stuur me gerust een berichtje. Ik bespreek graag alle mogelijkheden met je.

 

Saskia Lambalk

Hi! Ik ben Saskia, hoogbegaafdheids-expert en ervaringsdeskundige. Mijn doel is om begaafde kinderen weer gelukkig te helpen worden. Ik leer ouders van hoogbegaafde kinderen om zelf begaafdheidsexpert te worden. Zo kunnen zij hun kind zelf ondersteunen.

Twijfel je of jouw kind hoogbegaafd is?

Download gratis mijn e-book De meest voorkomende kenmerken van hoogbegaafdheid bij kinderen en ontdek of jouw kind begaafd is.

Gelukt! Je vindt het e-book binnen een kwartier in je mailbox

Stel hier je vraag: