Grenzen stellen bij je hoogbegaafde kind

Ieder kind heeft duidelijke grenzen nodig, want die horen bij de opvoeding. Als jij je grens duidelijk en consequent aangeeft, weet je kind toe hoever hij/zij kan en mag gaan.⁣ Bij een hoogbegaafd kind zal dit een nog grotere uitdaging zijn, want een hoogbegaafd kind beschikt over diverse trucjes om tegen een beslissing van jou in te gaan.⁣ Deze opvoedtips helpen je om grenzen te stellen bij je hoogbegaafde kind.


Zorg voor een goede verklaring

Een hoogbegaafd kind is vaak welbespraakt en laat zich niet zomaar aan de kant zetten. Als ouder zul je veel waarom vragen krijgen en geef ook niet snel op. Je zult echt als ouder met een goede verklaring moeten komen om aan te tonen dat je grens tot hier is en niet verder.⁣

⁣Uithoudingsvermogen bij grenzen stellen

Als ouder van een hoogbegaafd kind kom jij al veel uitdagingen tegen, maar in het geval van grenzen stellen zal jouw uithoudingsvermogen nog meer op de proef gesteld worden.⁣ Zorg dat je duidelijk bent in je grenzen. Zo weet je kind waar hij/zij aan toe is en verminder je in de toekomst herhalende discussies.

Ga in gesprek met je hoogbegaafde kind

Het helpt om je kind wel de mogelijkheid te geven om zijn visie te kunnen delen en daarna beslis jij als ouder of jij hier iets mee doet of dat je bij je eigen idee blijft.⁣

Hoe ga jij om met het stellen van grenzen bij je kind? Deel het hieronder in de opmerkingen.

Heb je hulp nodig bij grenzen stellen? Stuur me gerust een berichtje.

 

Saskia Lambalk

Hi! Ik ben Saskia, hoogbegaafdheids-expert en ervaringsdeskundige. Mijn doel is om begaafde kinderen weer gelukkig te helpen worden. Ik leer ouders van hoogbegaafde kinderen om zelf begaafdheidsexpert te worden. Zo kunnen zij hun kind zelf ondersteunen.

Twijfel je of jouw kind hoogbegaafd is?

Download gratis mijn e-book De meest voorkomende kenmerken van hoogbegaafdheid bij kinderen en ontdek of jouw kind begaafd is.

Gelukt! Je vindt het e-book binnen een kwartier in je mailbox

Stel hier je vraag: