Denkt jouw hoogbegaafde kind divergent of convergent?

Denkt jouw hoogbegaafde kind divergent of convergent? Misschien denk je nu: uhh Saskia, waar heb je het over? Toch is het goed om er rekening mee te houden hoe hoogbegaafde kinderen denken. Want het kan een belangrijke reden zijn waardoor jouw kind bijvoorbeeld laag scoort op toetsen.

Wat is convergent en divergent denken

Convergent denken is gericht op het vinden van één oplossing voor een vraagstuk. Bij divergent denken bedenk je zoveel mogelijk opties.⁣

Je kunt je misschien wel voorstellen dat de meeste hoogbegaafde kinderen goed divergent kunnen denken.⁣

Divergente denkers zien vaak meerdere antwoorden op een vraag. Echter, op school is het vaak de bedoeling dat je precies gaat leren wat er in een schoolboek staat. En dat kan voor problemen zorgen. Want jouw kind vindt bijvoorbeeld een andere oplossing beter. Maar de docent rekent maar één antwoord juist⁣.

  Hoogbegaafde kinderen moeten dus leren convergent te denken

  Hoogbegaafde tieners moeten er dus rekening mee houden om te leren wat een docent wil. Op die manier kunnen ze goede cijfers halen en uiteindelijk hun diploma halen.

  Ook in het basisonderwijs zie je dit terug. Sommige begaafde kinderen halen (zeker) bij de CITO-toets minder goede resultaten. Het kind vindt dan bijvoorbeeld dat een andere oplossing op een vraag beter is.⁣

  Goede begeleiding kan je begaafde kind enorm helpen

  Als ik met een kind werk, ongeacht de leeftijd, dan probeer ik altijd te achterhalen waarom een kind fouten maakt. Deze fouten analyseer ik ook. Ik vind het eindresultaat veel minder belangrijk dan hoe een slim kind de opdracht aanpakt. Dat zegt mij veel meer.

  En als ik deze analyse bespreek met een ouder, kind of leerkracht/docent dan hebben zij hier ook meer aan. Van deze analyse kan je kind veel meer leren of kan school betere ondersteuning bieden.⁣

  Merk jij dat je kind vastloopt? En wil jij zelf leren hoe jij je kind op een positieve manier ondersteunt? Zodat hij/zij zich gelukkig voelt thuis en op school? Ik bied verschillende programma’s aan waarin ik jou help je kind te ondersteunen. Bekijk mijn aanbod voor meer informatie en ontdek hoe ik jou kan helpen.

   

  Saskia Lambalk

  Hi! Ik ben Saskia, hoogbegaafdheids-expert en ervaringsdeskundige. Mijn doel is om begaafde kinderen weer gelukkig te helpen worden. Ik leer ouders van hoogbegaafde kinderen om zelf begaafdheidsexpert te worden. Zo kunnen zij hun kind zelf ondersteunen.

  Twijfel je of jouw kind hoogbegaafd is?

  Download gratis mijn e-book De meest voorkomende kenmerken van hoogbegaafdheid bij kinderen en ontdek of jouw kind begaafd is.

  Gelukt! Je vindt het e-book binnen een kwartier in je mailbox

  Stel hier je vraag: