Een hoogbegaafd kind denkt liever mee dan dat hij of zij naar hun ouder moet luisteren. Maar hoe ga je hier als ouder mee om? Hoe geef je je begaafde kind die verantwoordelijkheid? Lees hieronder mijn tips over samen beslissingen maken met je kind.
Waarom wil mijn begaafde kind altijd meedenken?
Wil jouw kind niet zo luisteren naar het advies van jou als ouder? Dat kan soms best lastig zijn. Veel hoogbegaafde kind willen graag meedenken, omdat hij of zij vaak ook slimme ideeën heeft en gehoord wil worden. Een hoogbegaafd kind heeft een sterke drang naar autonomie. Je kunt daar natuurlijk tegenin gaan, maar op deze manier kun je deze autonomie ook aan je kind geven. Dat zorgt voor een blijer kind!
Wist je dat je vanaf jongs af aan je kind de ruimte kunt geven om mee te denken?
Als je je kind laat meedenken dan kun je je kind er ook op wijzen dat als hij/zij een keuze maakt dat dat ook bepaalde gevolgen kan hebben. En dat deze gevolgen zowel negatief als positief kunnen zijn. Je kunt je kind er nog wel eenmalig op wijzen wat jouw idee is en wat de consequentie kan zijn als het anders is. Dit zeg je natuurlijk wel zonder oordeel.?
Zo werkt je kind mee laten denken in de praktijk
Even een voorbeeld: Je kind wil geen tussendoortje meenemen naar een sportwedstrijd, want hij weet zeker dat hij niet zolang weg is. Jij denkt daar als ouder anders over. Jij benoemt daarom dat jij denkt dat hij wel lang weg is. Desondanks denkt je kind nog steeds dat hij geen tussendoortje nodig heeft. De wedstrijd duurt lang en je kind krijgt trek. Je kind vindt het jammer dat hij niets heeft meegenomen, maar omdat dit een eigen keuze was zal hij hier zelf mee om moeten gaan.
Eventueel zou je op het gedrag van je kind samen kunnen reflecteren. Probeer dan zonder een oordeel te hebben, te vragen wat hij of zij de volgende keer anders zou doen? Zo leert je kind reflecteren én steeds betere beslissingen nemen.
Door je begaafde kind mee te laten beslissen voorkom je contante discussies en wordt je kind zelfstandiger en zelfverzekerder. Win-win dus!
Ben jij team luisteren of ben jij team meedenken? Deel het hieronder in de opmerkingen.