Hoe help je je hoogbegaafde kind omgaan met (negatieve) gedachten?

Hoogbegaafde kinderen zijn echte denkers en daarom kunnen zij een probleem makkelijker groter maken of negatief zien. Misschien herken jij dit ook wel bij je eigen kind.⁣

Omgaan met negatieve gedachten: maak een gedachtenpot

Zijn er dingen die jouw hoogbegaafde kind tegenhouden om iets moeilijks of nieuws te proberen?⁣ En hoe kun jij jouw kind leren omgaan met deze belemmerende overtuigingen of gedachten?⁣ Maak dan een gedachtenpot om je kind te helpen omgaan met deze (negatieve) gedachten.


Zo maak je een gedachtenpot met je hoogbegaafde kind⁣

  1. Maak een “gedachtenpot”⁣: doop een vaas, pot, bakje om tot gedachtenpot. Als je kind het leuk vindt, kan hij/zij hem ook versieren of in elkaar knutselen.
  2. Laat je kind al deze “belemmerende gedachten” opschrijven op een klein stukje papier.⁣
  3. Doe deze gedachten papiertjes in de gedachtenpot.
  4. Bekijk na één of twee weken de papiertjes samen met je kind (of laat het hem/haar alleen doen) en kijk of die gedachten er nog steeds zijn.⁣
  5. Als één van de gedachten er niet meer zijn, dan mag het briefje weggegooid worden.⁣
  6. Praat met je kind over welke gedachten er nog wel zijn.⁣

Lukt het je kind niet om de gedachten uit zijn of haar hoofd te zetten? Neem dan contact op met mij. Ik kan je kind helpen om zijn of haar hoofd op te ruimen. Ik vertel er graag meer over in een gratis kennismakingsgesprek.

Saskia Lambalk

Hi! Ik ben Saskia, hoogbegaafdheids-expert en ervaringsdeskundige. Mijn doel is om begaafde kinderen weer gelukkig te helpen worden. Ik leer ouders van hoogbegaafde kinderen om zelf begaafdheidsexpert te worden. Zo kunnen zij hun kind zelf ondersteunen.

Twijfel je of jouw kind hoogbegaafd is?

Download gratis mijn e-book De meest voorkomende kenmerken van hoogbegaafdheid bij kinderen en ontdek of jouw kind begaafd is.

Gelukt! Je vindt het e-book binnen een kwartier in je mailbox

Stel hier je vraag: