Wat te doen als je hoogbegaafde kind gepest wordt?

Hoogbegaafde kinderen voelen zich soms anders dan andere kinderen. Dit komt doordat ze zich soms onbegrepen voelen. Ze hebben andere fantastische ideeën of grapjes die niet iedereen begrijpt. Hierdoor worden ze ook sneller gepest dan andere kinderen. In deze blog deel ik tips over wat je kunt doen om je kind te ondersteunen of te helpen als hij/zij gepest wordt.

Waarom wordt mijn kind gepest?

Ieder kind kind is uniek en heeft ook eigen kwaliteiten en talenten. Waarom worden begaafde kinderen dan toch vaker gepest? Een hoogbegaafd kind is soms anders in de communicatie: ze denken anders en hebben andere grapjes. Daardoor worden zij soms niet begrepen door andere kinderen en andersom begrijpen zij andere kinderen ook niet. Dat kan een reden zijn tot pesten.

Hoe kun je als ouder je begaafde kind hierbij helpen?

Als je hoort dat je kind niet begrepen wordt of een mismatch is met andere kinderen, ga dan in gesprek met je kind. Vraag naar wat er precies gebeurt en waarom je kind denkt dat hij anders is of niet begrepen wordt. Hierbij is het volgende belangrijk:

  • Luister zonder oordeel. Zeg dus niet zoiets als: ‘ja je hebt helemaal gelijk’ of ‘ja die ander doet dat ook niet handig‘. Maar ga juist in gesprek over de gevoelens van je kind. Je kind voelt dan dat er naar hem/haar geluisterd wordt. Misschien lukt het hem of haar zelfs om een oplossing te bedenken! Zodat hij of zij alsnog de connectie kan maken met andere kinderen.
  • Stimuleer je kind dat wanneer hij of zij vindt dat iets pesten is om dit ook altijd te melden bij jou of de leerkracht. Zo geef je je kind een opening om het gesprek aan te gaan en te kijken hoe je dat kunt oppakken.

Pesten is niet leuk, dus daar moeten we alert op zijn. Luister naar de signalen van je kind en deel dit met je kind en de leerkracht. Zo kunnen jullie samen voor een oplossing zorgen. Hoe minder kinderen (en volwassenen) worden gepest hoe beter!


Wordt jouw kind gepest? En weet je niet zo goed hoe je hem of haar hiermee kunt helpen?

Stuur me gerust een berichtje. Ik denk graag met je mee.

 

Saskia Lambalk

Hi! Ik ben Saskia, hoogbegaafdheids-expert en ervaringsdeskundige. Mijn doel is om begaafde kinderen weer gelukkig te helpen worden. Ik leer ouders van hoogbegaafde kinderen om zelf begaafdheidsexpert te worden. Zo kunnen zij hun kind zelf ondersteunen.

Twijfel je of jouw kind hoogbegaafd is?

Download gratis mijn e-book De meest voorkomende kenmerken van hoogbegaafdheid bij kinderen en ontdek of jouw kind begaafd is.

Gelukt! Je vindt het e-book binnen een kwartier in je mailbox

Stel hier je vraag: