Hoogbegaafdheid herkennen bij baby’s

Als ik met ouders een gesprek heb over hoe hun hoogbegaafde kind als baby was, hoor ik bijna altijd: “Mijn baby keek zo alert of wijs uit zijn ogen, hij hield alles in de gaten, hij heeft weinig slaap nodig”. Je kunt dus al heel vroeg signalen herkennen dat je kind misschien een ontwikkelingsvoorsprong heeft. Maar wat zijn deze kenmerken van een ontwikkelingsvoorsprong bij een baby dan? 

Kenmerken baby met ontwikkelingsvoorsprong

⁣Baby’s ontwikkelen zich sowieso ontzettend snel. Maar hoe herken je hoogbegaafdheid bij baby’s? Veel voorkomende kenmerken van hoogbegaafde kinderen kunnen zijn:⁣

  • Vroeg praten en over een grote woordenschat (met anderhalf jaar al 200 woorden of meer) beschikken⁣
  • Snel gaan lopen (bijvoorbeeld met 10 maanden)⁣
  • Al vroeg alert zijn voor de wereld om hem of haar heen⁣
  • Veel energie hebben en weinig slapen
  • Graag rechtop gehouden worden, zodat hij/zij alles goed kan zien
  • Inzicht hebben of krijgen in oorzaak en gevolg⁣
  • Taakgericht te werk gaan door bijvoorbeeld steeds tegen een knuffel of stuk speelgoed in de box slaan om te kijken wat er gebeurt⁣

⁣Hoogbegaafde baby’s zijn vaak erg alert

Hoogbegaafde kinderen ontwikkelen zich dus vaak al vanaf hun babytijd anders dan andere kinderen.⁣ Ze zijn erg alert en willen alles goed in de gaten houden.

In sommige literatuur wordt wel geschreven dat “alerte” baby’s een soort snelweg van verbindingen in hun hoofd hebben, terwijl een andere baby de aanleg van de tweebaansweg aan het voorbereiden is. De snelweg van verbindingen stelt ze al vroeg in staat om razendsnel verbanden te leggen en grote denksprongen te maken.

Doordat deze baby’s alerter zijn op de buitenwereld, kunnen deze kinderen zeer intens reageren op alles wat zij zien. Ze hebben dus een grotere kans op overprikkeling en frustratie groter.

Mijn baby zou hoogbegaafd kunnen zijn, wat nu?

Als je denkt dat je een baby met ontwikkelingsvoorsprong hebt, dan is het slim om hier als ouder al op in te spelen. Zo kun je je begaafde kind zo goed mogelijk ondersteunen.

Heb je hulp nodig om jouw hoogbegaafde kind goed te kunnen ondersteunen? Stuur me een berichtje! Ik help je graag.

Saskia Lambalk

Hi! Ik ben Saskia, hoogbegaafdheids-expert en ervaringsdeskundige. Mijn doel is om begaafde kinderen weer gelukkig te helpen worden. Ik leer ouders van hoogbegaafde kinderen om zelf begaafdheidsexpert te worden. Zo kunnen zij hun kind zelf ondersteunen.

Twijfel je of jouw kind hoogbegaafd is?

Download gratis mijn e-book De meest voorkomende kenmerken van hoogbegaafdheid bij kinderen en ontdek of jouw kind begaafd is.

Gelukt! Je vindt het e-book binnen een kwartier in je mailbox

Stel hier je vraag: