Is mijn kind hoogbegaafd of gewoon slim?

De meeste ouders weten niet zeker of zij een hoogbegaafd kind hebben. Maar ze hebben wel een vermoeden. Het kan soms heel eenvoudig zijn om hoogbegaafdheid vast te stellen, zelfs als je kind nog heel jong is. 

Toch kan hoogbegaafdheid vaststellen ook ingewikkeld zijn..

Het kan zijn dat een hoogbegaafd kind niet wordt herkend op school, omdat hij/zij niet alledaagse vaardigheden heeft zoals taal of rekenen. Ook kan het zijn dat jouw kind intellectueel sterk is op een gebied dat pas op latere leeftijd zichtbaar wordt. ⁣

Als ouder heb je soms een vermoeden

Toch ben jij, de ouder, expert van je kind. Jij bent namelijk vaak de eerste persoon die een talent ontdekt. Toch leg je als ouder niet altijd de link met hoogbegaafdheid. Pas wanneer je je kind ziet spelen of praten met leeftijdsgenootjes, ervaar je dat je kind een ontwikkelingsvoorsprong heeft.

En soms komt het ook voor dat andere volwassenen jou als ouder hierop attent maken door bijvoorbeeld te vragen hoe oud jouw kind is.

Ieder kind is anders

Toch is het ingewikkeld om echt een vergelijking te maken. Want het ene kind loopt misschien voor op taalgebied en de ander op het creatieve vlak. Vaak zie je bij slimme kinderen in groep 1/2 dat zij soms anderhalf à twee jaar voorlopen op hun leeftijdsgenootjes.

Op motorische vaardigheden lopen de meeste begaafde kinderen niet voor op leeftijdsgenootjes.

Wil je meer weten over de kenmerken van hoogbegaafdheid? Of twijfel je of je kind wel of niet begaafd is? Download dan mijn gratis e-book.

 

Saskia Lambalk

Hi! Ik ben Saskia, hoogbegaafdheids-expert en ervaringsdeskundige. Mijn doel is om begaafde kinderen weer gelukkig te helpen worden. Ik leer ouders van hoogbegaafde kinderen om zelf begaafdheidsexpert te worden. Zo kunnen zij hun kind zelf ondersteunen.

Twijfel je of jouw kind hoogbegaafd is?

Download gratis mijn e-book De meest voorkomende kenmerken van hoogbegaafdheid bij kinderen en ontdek of jouw kind begaafd is.

Gelukt! Je vindt het e-book binnen een kwartier in je mailbox

Stel hier je vraag: