Over Saskia

Hi! Ik ben Saskia, ECHA hoogbegaafdheidsspecialist en ervaringsdeskundige. Mijn doel is om begaafde kinderen weer gelukkig te helpen worden.

In mijn coachings- en adviespraktijk leer ik ouders van hoogbegaafde kinderen om zelf begaafdheidsexpert te worden. Zo kunnen zij hun kind zelf ondersteunen.

Als je meer over mij wil weten

Ervaringsdeskundige in hoogbegaafdheid

Vroeger werd ik vaak gezien als het “stuudje”. Klasgenoten vroegen aan mij de antwoorden of schreven mijn huiswerk over. Ik haalde mooie resultaten en mijn ouders vonden mij een voorbeeldig kind.

Toen ik 12 jaar oud was ging ik naar de middelbare school. Het leren ging mij erg goed af en ook had ik leuke vrienden en vriendinnen. Toch kwam er na 1 jaar verandering in. Aan het einde van het tweede jaar ging het zelfs helemaal mis. Doordat ik niet goed wist hoe ik moest leren gingen mijn cijfers naar beneden en mocht ik niet meer naar het vwo.

Ik voelde me heel ongelukkig op school

Ik kwam in een havo-klas terecht en ik voelde mij helemaal niet thuis. Mijn cijfers waren in het begin hoog. Daardoor zagen een aantal klasgenoten mij als “superstuud” en wilden dagelijks mijn huiswerk overschrijven. Ik wilde dit niet. Om dit te voorkomen, ging ik zo min mogelijk mijn best te doen. Huiswerk overschrijven was dan niet meer interessant voor anderen.

Ik durfde geen weerwoord te geven of mijn gevoelens met anderen te delen. Ik voelde me onbegrepen en ik werd eenzamer. Uiteindelijk voelde ik mij alleen, heel alleen.⁣.

Iedere dag ging ik huilend naar school. Eerlijk gezegd weet ik niet meer hoe ik 3 havo ben doorgekomen. Aan het einde van dat jaar ben ik van school gegaan. Ik was nog maar 15 jaar oud.

Nadat ik van school ging, ben ik een jaar thuisgebleven. Ik had veel angsten. Op bepaalde momenten vroeg ik mezelf af waarom ik op deze wereld was. Ik was gewoon depressief. Gelukkig ben ik toen weer opgekrabbeld.⁣

Eindelijk voelde ik me op mijn plek

Ik ben naar het volwassenonderwijs gegaan en ik voelde mij daar zo op mijn plek! Ik had weer zin om te leren. In een jaar tijd heb ik zelfs twee diploma’s gehaald. Ik was zo trots.

Uiteindelijk ben ik naar de pabo gegaan. Ik wilde leerkracht worden om ieder kind een gelukkige en onbezorgde schooltijd te geven.

Toen ik leerkracht was en de opleiding volgde tot remedial teacher had ik meteen al veel interesse in kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong. Ik heb toen meerdere trainingen gevolgd over hoogbegaafdheid.

Ik ben zelf moeder van 2 begaafde jongens

Jaren later werd ik zelf moeder werd van twee prachtige kinderen. Ineens zag ik dat mijn oudste kind als peuter slimme vragen ging stellen, zeer gevoelig was en niet altijd zich verbonden voelde met leeftijdsgenoten.

Hoewel ik zelf hoogbegaafdheidsexpert was, haalde het toch emoties naar boven. Ik wilde niet dat mijn zoon zich net zo zou voelen als dat ik me vroeger voelde. Als ouders voelden mijn man en ik ons ook vaak alleen staan. Mensen in onze directe omgeving begrepen niet waar wij ons druk om maakten. We hebben immers een intelligent kind die later minimaal naar het vwo en daarna naar de universiteit gaat?⁣⁣

Daarnaast merkte ik dat er onvoldoende passende begeleiding was om ons als ouder van een hoogbegaafd kind te helpen. Af en toe zaten we daardoor met onze handen in het haar. ?

Ik specialiseerde me verder als begaafdheidsexpert

Daarom ben ik gestart met de ECHA (European Counsil of High Ability), de opleiding voor Specialist (hoog)begaafdheid aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Tijdens mijn opleiding ben ik naast mijn werk als intern begeleider, leerkrachten gaan begeleiden om begaafde kinderen te ondersteunen in de groep. Ook heb ik verrijkingsklassen opgezet en gegeven en heb ik teamtrainingen gegeven.

Ik vond het geweldig om te ervaren hoe kinderen weer plezier kregen in school, zich in moeilijke vraagstukken wilden vastbijten. Maar ook dat ouders ervaarden dat hun kind thuis rustiger en vrolijker werd.

Begeleiding voor ouders van een begaafd kind

Ik wil zoveel mogelijk ouders van hoogbegaafde kinderen helpen om te zorgen dat hun kind zich zowel thuis als op school gelukkig voelt.

Ik ervaar dat ouders hun kind graag willen begrijpen en natuurlijk het beste van hun zoon/dochter wilt. Daarom richt ik mijn werkwijze in eerste instantie op de begeleiding van de ouder(s) en eventueel in combinatie met het hoogbegaafde kind.

Kinderen die zijn vastgelopen op school (thuiszitters) of psychosociale problemen hebben, bied ik ouders de tools om het kind op een passende en juiste manier te ondersteunen. Zo komt het kind weer in zijn of haar kracht.

Ook heb ik veel ervaring met het begeleiden van ouders en kinderen die dubbel bijzonder zijn zoals (hoog)begaafdheid in combinatie met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS), ADHD en of dyslexie.

Mijn kernwaarden

Ik ga uit van de kracht van het kind/ouder

Veiligheid

Zonder tijdsdruk

De meest voorkomende vragen van ouders zijn..

  • Is mijn kind hoogbegaafd?
  • Loopt mijn kind voor op school?
  • Is er sprake van onderpresteren?
  • Wat heeft mijn kind nodig (versnellen, verrijking)?

Andere hulpvragen kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • Hoe kunnen we ons kind beter begeleiden, op school en thuis?
  • Hoe helpen we ons kind bij emotionele of sociale problematiek?
  • Ons kind is bang om fouten te maken, hoe kunnen we hem/haar hiermee helpen?
  • Kun je ons kind helpen om een goede mindset te ontwikkelen?

Mijn aanpak

We starten met een intakegesprek, eventueel met je zoon of dochter erbij.  Tijdens dit gesprek bespreken we o.a. welke hulpvragen jij als ouder hebt. We bespreken ook de behoeftes van jouw kind.

Welke situatie wil jij als ouder veranderen? Na dit gesprek maken we samen een plan van aanpak met duidelijke doelen en verwachtingen van de begeleiding. Daarna start de begeleiding. Tussentijds evalueren we de begeleiding en sturen we waar nodig bij. Aan het einde volgt een eindgesprek.

Wil je jouw begaafde kind beter leren ondersteunen?

Luister dan mijn Hoogbegaafd & Opvoeden Podcast!

Tips & inspiratie ontvangen?

Wil je regelmatig interessante tips en inspiratie ontvangen over hoe je jouw begaafde kind kunt ondersteunen? Laat dan hier je e-mailadres achter.

+31 (0)85 00 41 690

info@saskiahuizer.nl

Monnikevenne 39
1141 RJ  Monnickendam

Kvk: 70893241

Gelukt! Je vindt het e-book binnen een kwartier in je mailbox

Stel hier je vraag: