Perfectionisme bij hoogbegaafde kind: hoe ga je hiermee om?

Hoogbegaafdheid en perfectionisme gaan vaak samen. Dit kan je kind enorm tegenhouden en onzeker maken. In deze blog geef ik je tips over hoe je je begaafde kind kunt helpen omgaan met perfectionisme.

“Ik ga dit niet doen, want het lukt mij toch niet”

Hoe vaak heeft je hoogbegaafde kind deze zin niet al gezegd in zijn of haar leven? En wil hij of zij stoppen met de activiteit waar hij/zij mee bezig was?⁣ 

Laatst had mijn zoon het ook. Hij bouwde een kraan van Lego Technic. Ineens riep hij hard: “Ik kan het toch niet, ik ben dom!” Ik had net op tijd om het bouwwerk vast, want het liefste had hij het door de kamer gegooid.?

Waarom wil je hoogbegaafde kind opgeven?

Ik ging met mijn zoon in gesprek. Toen ik hem vroeg wat er bij hem gebeurde, gaf hij huilend aan dat hij het niet begreep en dat hij geen fouten wilde maken. Want dan zou de hele kraan mislukt zijn.

Samen met mijn zoon keek ik waar “zijn kortsluiting” vandaan kwam. Hij vertelde mij dat hij legosteentjes verkeerd had gebouwd waardoor de kraan niet goed werkte. Hij baalde dat hij een gedeelte moest gaan slopen. Ik vertelde hem dat het helemaal niet verkeerd was om een fout te maken. Hij keek mij raar aan….⁣

De oplossing voor perfectionisme of faalangst is fouten maken

Want voor iemand die weinig of nooit heeft leren omgaan met fouten maken, kan dit juist spannend zijn. Want wat kan iemand anders denken als je een fout maakt? Of wat vind je er zelf van?

Daarom is het juist belangrijk dat je kind iets doet wat hij/zij nog niet kan. In dit geval is dat fouten maken. Je kind leert dat het niet erg is. Dat er dan niemand boos wordt of vindt dat je niet slim bent.

Wat kun jij onder andere als ouder doen om je kind te leren fouten te maken?

Geef feedback en complimenten op het proces dat je kind doormaakt. Geef minder feedback op de prestatie die je kind levert.

Een voorbeeld: Je kind heeft een 7 gehaald voor een biologietoets. Je kind is niet helemaal tevreden, want hij/zij wilde het liefst een 9 of hoger halen. Zeg tegen je kind dat je hebt gezien dat hij/zij hard heeft gewerkt voor deze biologietoets.

Zeg niet dat je kind de volgende keer een hoger cijfer gaat halen. Hierdoor geef je als ouder aan dat je kind niet hard genoeg heeft gewerkt en dat de 7 niet goed genoeg is.

Faalangst en perfectionisme komen uitgebreid aan bod in mijn programma’s. Wil jij ontdekken hoe jij je hoogbegaafde kind kunt ondersteunen, zodat hij/zij goed in zijn vel zit? Bekijk dan hier mijn aanbod.

 

Saskia Lambalk

Hi! Ik ben Saskia, hoogbegaafdheids-expert en ervaringsdeskundige. Mijn doel is om begaafde kinderen weer gelukkig te helpen worden. Ik leer ouders van hoogbegaafde kinderen om zelf begaafdheidsexpert te worden. Zo kunnen zij hun kind zelf ondersteunen.

Twijfel je of jouw kind hoogbegaafd is?

Download gratis mijn e-book De meest voorkomende kenmerken van hoogbegaafdheid bij kinderen en ontdek of jouw kind begaafd is.

Gelukt! Je vindt het e-book binnen een kwartier in je mailbox

Stel hier je vraag: