Positief opvoeden van je hoogbegaafde kind

Hoe vaak zeg jij tegen je kind dat hij of zij iets goed doet?⁣ Soms betrap ik mezelf er weleens op dat ik vaak tegen één van mijn kinderen zeg wat ze niet goed doen, in plaats van wat ze juist wel goed doen. Hoogbegaafde kinderen zijn meestal heel gevoelig en die trekken zich deze “negatieve” opmerkingen nog meer aan dan kinderen die geen ontwikkelingsvoorsprong hebben. Juist daarom is positief opvoeden zo belangrijk. Maar hoe doe je dat? En hoe reageer je dan op ongewenst gedrag van je kind?

Verplaats je in je kind

Veel ouders zeggen vaker wat hun kind niet goed doet, dan wat hij of zij wel goed doet. Voor mij helpt het dan goed om mezelf in mijn kind te verplaatsen. Hoe zou ik het vinden als iemand alleen maar zegt wat ik verkeerd doe? Oeffff.. ik zou eerlijk gezegd diep ongelukkig worden.⁣ Doordat hoogbegaafde kinderen vaak heel gevoelig zijn, maakt dit je kind onzeker. Daardoor gaat hij of zij juist nog meer dingen doen die jij liever niet hebt.⁣ Zo raak je in een visieuze cirkel, waar jouw kind en jijzelf niet gelukkig van worden. Met positief opvoeden doorbreek je deze cirkel.

Hoe werkt positief opvoeden?⁣

Probeer, hoe moeilijk het ook is, het negatieve gedrag van je kind (zoveel mogelijk) te negeren en juist het positieve gedrag te benoemen. Dit hoeft niet in de vorm van een beloning, maar dit kan ook in de vorm van een compliment, een knuffel, een schouderklopje of gewoon door iets aardigs te zeggen.⁣

Juist deze positieve feedback kan ervoor zorgen dat je kind zich gewaardeerd voelt. De kans is dan groot dat het negatieve gedrag van je kind op de achtergrond raakt, want er wordt geen aandacht meer aan gegeven.⁣

Opdracht positief opvoeden: probeer eens na te gaan hoe vaak je tegen je kind zegt dat hij/zij iets niet goed doet of niet mag en probeer dit te vervangen door wat het allemaal wel goed doet.⁣

Ik zou het leuk vinden als je je ervaringen wilt delen!

Wil je graag extra begeleiding bij bijvoorbeeld het opvoeden van hoogbegaafde kinderen? Bekijk dan mijn aanbod naar welke ondersteuning er bij jou past.

 

Saskia Lambalk

Hi! Ik ben Saskia, hoogbegaafdheids-expert en ervaringsdeskundige. Mijn doel is om begaafde kinderen weer gelukkig te helpen worden. Ik leer ouders van hoogbegaafde kinderen om zelf begaafdheidsexpert te worden. Zo kunnen zij hun kind zelf ondersteunen.

Twijfel je of jouw kind hoogbegaafd is?

Download gratis mijn e-book De meest voorkomende kenmerken van hoogbegaafdheid bij kinderen en ontdek of jouw kind begaafd is.

Gelukt! Je vindt het e-book binnen een kwartier in je mailbox

Stel hier je vraag: