Een veelvoorkomend kenmerk van hoogbegaafdheid is een sterk rechtvaardigheidsgevoel hebben. Hoogbegaafde kinderen hebben vaak een morele ontwikkelingsvoorsprong, waardoor ze een duidelijk beeld hebben van wat goed en fout is. Omdat leeftijdsgenootjes hier vaak nog niet aan toe zijn, ontstaan juist hier vaak conflicten.
Hoe merk je dat je kind een sterk rechtvaardigheidsgevoel heeft?
Je kind reageert regelmatig op één van deze manieren:
- Hij/zij komt voor zichzelf op.
- Je kind past zich aan om een conflict te vermijden.
- Hij of zij laat zijn/haar verdriet zijn bij onrecht bij zichzelf of een ander.
- Je kind kan zich zorgen maken over wat er in de wereld gebeurt.
- Hij/zij kan lang blijven hangen in boosheid.
Hoe werkt een sterk rechtvaardigheidsgevoel bij begaafde kinderen?
Hoogbegaafde kinderen hebben vanaf jongs af aan een natuurlijke drang om zaken te ordenen en om regelmaat te ontdekken in de wirwar van gegevens. Daardoor hebben zij ook een heel duidelijk beeld van wat rechtvaardig is, maar zij betrekken dit meestal wel op zichzelf. Een voorbeeld hiervan is om te noemen dat iemand anders een groter stuk taart heeft gekregen dan zijzelf. Zij kunnen daar heftiger op reageren dan andere kinderen zouden doen.
Het kind loopt voor in de morele ontwikkeling
De morele ontwikkeling van een begaafd kind loopt vaak een stuk voor op hun lichamelijk of sociale ontwikkeling. Hierdoor kunnen zij vroeger dan andere kinderen hun egoïstische ideeën beter onderdrukken en zich aanpassen naar afspraken. Omdat leeftijdsgenootjes hier vaak nog niet aan toe zijn, ontstaan juist hier vaak conflicten.
Slimme kinderen gaan ervan uit dat andere kinderen zich ook aan dezelfde regels en afspraken houden als zij. Dat andere kinderen daar nog niet aan toe zijn, heeft bijvoorbeeld een hoogbegaafde kleuter vaak nog niet door. Als andere kleuters bijvoorbeeld de afspraak van de leerkracht overtreden, kan het begaafde kind hier heel fel op reageren. Soms gebeurt het dat door deze felheid een begaafd kind hierdoor “buitengesloten” kan worden.
Fanatiek (anderen) verdedigen past ook bij rechtvaardigheidsgevoel
Er zit ook een andere kant aan, want door het sterke rechtvaardigheidsgevoel kan een begaafd kind ook tot het uiterste gaan om voor andere kinderen juist op te komen die in hun ogen onterecht worden gestraft.
Het fanatiek verdedigen zie je ook vaak op andere momenten terug en een voorbeeld hiervan is dat slimme kinderen hun standpunt ten aanzien van bijvoorbeeld milieuproblemen of oorlogen niet onder stoelen of banken steken.
Heb jij een vermoeden dat je kind misschien een ontwikkelingsvoorsprong heeft en hoogbegaafd zou kunnen zijn? Download dan mijn gratis e-book: De meest voorkomende kenmerken van hoogbegaafdheid bij kinderen.