5 veelvoorkomende kenmerken van hoogbegaafdheid bij kinderen

Ik schreef al eerder een blog over hoe je hoogbegaafdheid kunt herkennen bij baby’s. Maar hoe zit dat met oudere kinderen (vanaf 3 jaar)? In deze blog vertel ik je over de veelvoorkomende kenmerken van hoogbegaafde kinderen. Deze kenmerken geven een goede eerste indruk of er sprake is van een ontwikkelingsvoorsprong. Houd in gedachten dat een kind bijna nooit aan al deze punten voldoet. 

1. Een goed geheugen hebben

Hoogbegaafde kinderen willen graag informatie tot zich nemen. Ze verdiepen zich graag in diverse onderwerpen en juist in een heel specifiek onderwerp. Daarnaast zijn ze vaak ontzettend goed in een spelletje memory spelen.

2. Brede belangstelling over een specifiek onderwerp

Kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong hebben vaak een enorme interesse in een bepaald onderwerp. Deze interesses zijn meestal breder en gaan verder dan bij kinderen van hun leeftijd. Zo weet je kind bijvoorbeeld alles over dinosauriërs, de ruimte of dieren. 

3. Ongeduldig ten opzichte van het eigen vermogen of dat van anderen (perfectionisme)

Herken je dat je kind ongeduldig is over zijn of haar capaciteiten? Dat een opdracht meteen goed gemaakt moet worden? Als iets niet lukt dat je kind dan boos en of verdrietig wordt?

Hoogbegaafde kinderen zijn vaak al op jonge leeftijd perfectionistisch ingesteld. Hier zit een keerzijde aan. Zo kunnen deze kinderen snel onzeker zijn of faalangst hebben.

4. Het oplossen van rekenkundige problemen en puzzels

Je kind vindt het leuk om ingewikkelde raadsels en puzzels op te lossen. Zeker bij kinderen die het niet erg vinden om fouten te maken en die kunnen doorzetten zie je dat zij zich helemaal kunnen vastbijten in deze uitdagende hersenkrakers.

5. Overprikkeling of hypergevoeligheid

Wist je dat hoogbegaafdheid en hooggevoeligheid vaak samengaan? De Poolse psychiater Dabrowski introduceerde vijf soorten overgevoeligheden (overexcitability’s) die los van elkaar kunnen bestaan. Veel hoogbegaafde kinderen zijn op één of meerdere manieren hoogsensitief of hypergevoelig. In deze blog vertel ik je meer over de verschillende soorten hooggevoeligheid.

Er zijn natuurlijk nog veel meer kenmerken van begaafde kinderen. In mijn e-book lees je meer over hoogbegaafdheid herkennen bij kinderen.

Herken jij één of meerdere van deze kenmerken bij jouw kind?

 

Saskia Lambalk

Hi! Ik ben Saskia, hoogbegaafdheids-expert en ervaringsdeskundige. Mijn doel is om begaafde kinderen weer gelukkig te helpen worden. Ik leer ouders van hoogbegaafde kinderen om zelf begaafdheidsexpert te worden. Zo kunnen zij hun kind zelf ondersteunen.

Twijfel je of jouw kind hoogbegaafd is?

Download gratis mijn e-book De meest voorkomende kenmerken van hoogbegaafdheid bij kinderen en ontdek of jouw kind begaafd is.

Gelukt! Je vindt het e-book binnen een kwartier in je mailbox

Stel hier je vraag: