Zindelijkheid bij hoogbegaafde kinderen

Hoogbegaafde kinderen hebben best vaak problemen met zindelijkheid. Zo krijg ik in mijn praktijk veel kinderen die op wat oudere leeftijd (>7 jaar) nog niet zindelijk zijn. Hoe komt dat toch? En wat helpt om jouw begaafde kind toch zindelijk te krijgen?

Oorzaken problemen zindelijkheid bij begaafde kinderen

Veel niet zindelijke kinderen zijn zich heel goed bewust dat er iets misgaat. Hij of zij kan er daarom veel last van hebben dat hij of zij nog niet zindelijk is. Maar waarom is hij of zij dan toch niet zindelijk?

Er zijn eigenlijk twee soorten groepen van kinderen ten aanzien van zindelijkheid:⁣

  • De eerste groep zijn de kinderen die heel snel en eenvoudig zindelijk worden. Dit zijn vaak kinderen die nadat zij hebben besloten om op de wc of het potje te plassen of poepen, dit meteen gaan doen en daarna bijna geen ongelukje meer hebben.⁣
  • Deze groep hoogbegaafde kinderen zijn de kinderen die veel aan het denken zijn en in hun hoofd zitten. Ze zijn met andere dingen bezig en naar de wc gaan is niet interessant genoeg. Ook kan het zijn dat een kind echt niet voelt dat het moet plassen of poepen. Hierdoor vergeet het kind naar de wc te gaan.⁣

Aandachtspunten bij zindelijkheidstraining

Als je merkt dat je kind terugvalt, terwijl het juist zo goed ging, dan kan het zijn dat hij of zij spanningen ervaart en emotioneel niet zo lekker in zijn of haar vel zit.⁣ Verder kunnen kinderen die een grote behoefte hebben aan autonomie kunnen zich verzetten tegen de ideeën van ouders om zindelijk te worden.⁣ Andere kinderen (met veel fantasie) kunnen zich misschien enge dingen gaan voorstellen waarom je beter niet naar de wc kunt gaan. 

Tips bij het zindelijk maken van je hoogbegaafde kind⁣

Hoewel het soms frusterend kan zijn, is het belangrijk om positief te blijven. Deze tips kunnen helpen om je kind zindelijk te maken:

  • Beloon liever niet bij kinderen die faalangstig zijn. Hierdoor verhoog je de prestatiedruk nog meer, want als je het goed doet dan krijg je iets.⁣
  • Bespreek met je kind of hij/zij suggesties heeft zodat je je kind kunt helpen. Je maakt je kind zo deelgenoot van het eigen leerproces.⁣


Is jouw kind al zindelijk? En heb je tips die je graag met anderen wilt delen? Laat ze hieronder achter in de comments. Heb je extra hulp nodig om jouw te ondersteunen? Stuur me dan een berichtje!

Saskia Lambalk

Hi! Ik ben Saskia, hoogbegaafdheids-expert en ervaringsdeskundige. Mijn doel is om begaafde kinderen weer gelukkig te helpen worden. Ik leer ouders van hoogbegaafde kinderen om zelf begaafdheidsexpert te worden. Zo kunnen zij hun kind zelf ondersteunen.

Twijfel je of jouw kind hoogbegaafd is?

Download gratis mijn e-book De meest voorkomende kenmerken van hoogbegaafdheid bij kinderen en ontdek of jouw kind begaafd is.

Gelukt! Je vindt het e-book binnen een kwartier in je mailbox

Stel hier je vraag: